Pierś z kurczaka z szałwią i suszonymi pomidorami

10 maja 2014
"They called her Sunshine 
The kind that everybody knows 
Yeah, yeah, Sunshine 
She finer than a painted rose 
Yeah, yeah, Sunshine, yeah"
Aerosmith, Sunshine




2 piersi z kurczaka
4-5 suszonych pomidorów
10- 12 listów świeżej szałwii
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, sól morska, pieprz
garść pomidorków koktajlowych


Filet z kurczaka płuczemy pod zimną wodą, usuwamy błonki, robimy nacięcia na górnej części mięsa. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Mięso układamy w naoliwionym  naczyniu żaroodpornym, nacieramy mięso  oliwą, doprawiamy solą i pieprzem,  w nacięcia układamy na przemian szałwię i suszonego pomidora. Czosnek obieramy ze skórki i zmiażdżymy dłonią, układamy obok kurczaka. Pomidorki kroimy na pół i układamy w naczyniu. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, potem włączamy funkcję grilla i grillujemy przez 10  minut. Idealnie smakuje z frytkami z batatów i świeżą sałatą z oliwą.