Włoska uczta! Spaghetti z papryczką chili i oregano i pecorino

28 marca 2014
"Take off your boots and walk with me
and watch the sun light up the sea
and help my mind align these feet"
Anders Ladegaard, 
Don't Put Your Arms Around Me feat. Alberte





250g makaronu spaghetti
2 duże papryczki chili
2 ząbki czosnki
50 g ser pecorino
garść oregano
sól, pieprz
5 dużych łyżek oliwy z oliwek

Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, dodajemy pocięty w plasterki czosnek, często mieszamy aby czosnek się nie przypalił. Papryczkę chili rozcinamy na pół, usuwamy ziarenka i drobo siekamy, dodajemy na patelnię.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według opisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, chwilę całość przesmażamy, co chwilę mieszając, doprawiamy sola i pieprzem. Oregano drobno siekamy, ser zcieramy na drobnych oczkach. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy oregano i ser. Mieszamy i odrazu podajemy! Dodatkowo na talerz można podać małe papryczki chili.
Smacznego!