Tort tiramisu z nutką marmolady pomarańczowej!

2 lutego 2014
"See the stone set in your eyes 
See the thorn twist in your side 
I wait for you 
Sleight of hand and twist of fate 
On a bed of nails she makes me wait 
And I wait without you" 
U2,With Or Without You



6 jajek 
200 g cukru trzcinowego 
140 g mąki pszennej 
4 łyżki mąki ziemniaczanej


4 żółtka
6 łyżek cukru
500g mascarpone


160 ml mocnej kawy 
160 ml likieru amaretto
kakao
podłużne biszkopty
marmolada pomarańczowa



Dno tortownicy (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek – jajka muszą być koniecznie w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy do momentu aż się dobrze spienią, dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Ubijamy do momentu aż będą sztywne. Dodajemy kolejno po żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, a potem ziemniaczaną. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników – na jednolitą, gładką masę. Masę przekładamy do tortownicy, i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, i pieczemy około 35 minut do tzw. suchego patyczka.  Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystydzenia.*
Biszkopt przecinamy na trzy równe blaty.

Parzymy mocną kawę, i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przygotowujemy krem do przełożenia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy mascarpone i na małych obrotach, krótko mieszamy do momentu aż krem będzie miał jednolitą konsystencje. Krem dzielimy na trzy części.

Układamy pierwszy blat, nasączamy blat kawą i likierem (po około 5 łyżek każdego). Smarujemy blat kremem, i posypujemy dokładnie przez sitko kakao. Położyć drugi blat i powtórzyć czynność. Położyć ostatni blat i powtórzyć, nasączenie, krem, kakao.
Biszkopty docinamy do wysokości tortu, każdego biszkopta smarujemy marmoladą** i przykładamy do tortu. Tort dajemy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Smacznego!

*biszkopt można przygotować dzień wcześniej
**biszkopty jak i marmolada nie są konieczne