Klasyczna szarlotka!

23 lutego 2014
"You're the only one I ever believed in
The answer that could never be found
The moment you decided to let love in
Now I'm banging on the door of an angel
The end of fear is where we begin
The moment we decided to let love in"
Goo Goo Dolls, Let love in






470 g mąki
250 g margaryny
120 g cukru
3 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

1 kg jabłek (szara reneta)
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczka cukru waniliowego 

Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, sól, cukier, żółtka, jajko i energicznie zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części, obwijamy w folie spożywczą i wsadzamy do lodówki na 40 minut.

W między czasie... Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy cukier i cynamon, i odstawiamy.

Ciasto wałkujemy i układamy w tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciście układamy jabłka, i przykrywamy drugą częścią ciasta. Można zrobić dodatkowe nacięcia na cieście. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy grubą warstwą cukru pudru.