Biszkopt - prosty, szybki, pyszny!

12 lutego 2014
"The sea wants to kiss the golden shore
The sunlight warms your skin
All the beauty that's been lost before
Wants to find us again"
U2, Ordinary Love





6 jajek 
200 g cukru trzcinowego 
140 g mąki pszennej 
100 g mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek – jajka muszą być koniecznie w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy do momentu aż się dobrze spienią, dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Ubijamy do momentu aż będą sztywne. 

Dodajemy kolejno po żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, a potem ziemniaczaną. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników – na jednolitą, gładką masę. 

Masę przekładamy do tortownicy, i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, i pieczemy około 35 minut do tzw. suchego patyczka.  Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.