Cytrynowe muffinki z jogurtem i migdałami!

31 grudnia 2013
"I never know, Just why you run
So far away, far away, From me
I never know, Just why you run
So far away, far away
From me, Mary Jane
When it comes to how to live his life he cant be told
Says he's got it all control
Thinks he knows not a problem he's stuck with
But in reality"
Nirvana,Mary Jane


150 g mąki pszennej
100 g cukru
150 g jogurtu naturalne
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta  soli
75 g oleju słonecznikowego
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
sok z jednej cytryny
garść płatków migdałów


Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Cytrynę wyparzamy, skórkę z cytryny ocieramy i wyciskamy sok. Jogurt mieszamy z olejem, następnie dodajemy jajka, skórkę z cytryny, sok  cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie masę jogurtową dodajemy do mąki. Mieszamy tylko do połączenia się składników, ciasto przekładamy do foremek. Następnie posypujemy płatkami migdałów, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut, do tzw „suchego patyczka”. 

Lekkie ciasto bananowe na jogurcie z nutą wanilii

22 grudnia 2013

"Wanna show you how much, how much you understood, oh, yes
Wanna show you how much I value what you say,
Not only are you loyal, you're patient with me babe, oh, yes
Wanna show you how much I really care about your heart,
Wanna show you how much I hate being apart, oh, yes
Show you, show you, show you, till you through with me,
I wanna keep it how it is so you can never say how it used to be!"
Beyonce, Dance For You



360 g jogurtu naturalnego
50g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
1 banan
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli. Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym. Banana rozdrabniamy widelcem na gładką masę. Jogurt mieszamy z żółtkami, dodajemy cukier, a na samym końcu banana, dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie całość mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy delikatnie masłem. Przekładamy masę, wyrównujemy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut, do momentu aż ciasto będzie złote, do tzw "suchego patyczka".  Po wystudzeniu lekko posypujemy cukrem pudrem.