Męski punkt widzenia: Dorsz w szynce szwarcwaldzkiej z zielonym pesto i purée z zielonego groszku!

23 listopada 2013
"Mam tak samo jak ty,
Miasto moje a w nim:
Najpiękniejszy mój świat
Najpiękniejsze dni
Zostawiłem tam kolorowe sny."
Czesław Niemen, Sen o Warszawie



300g filetu z dorsza
100g szynki szwarcwaldzkiej
zielone pesto
sól, pieprz, oliwa z oliwek

450 g zielonego groszku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
garść świeżej mięty
sól, pieprz


Filet kroimy w małe kawałki, nacieramy każdy kawałek oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy z obu stron. Na plasterki szynki szwarcwaldzkiej dajemy pesto (wg. uznania), na środek szynki kładziemy kawałek ryby i obwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

W między czasie przygotowujemy purée z groszku. Groszek wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy i zostawiamy sobie wodę. Groszek umieszczamy w misie blendera i dodajemy masło, oliwę z oliwek, sól i pieprz, plus 3-4 łyżki wody (wodą manewrujemy konsystencje), wszystko miksujemy na gładką masę. Dodajemy liście mięty i jeszcze raz miksujemy. 


by M

Sernik mojej Mamy!

19 listopada 2013
"Take care of the one you love,
Take care of the one you need,
Take care of the one who needs you most,
Take care of the one you love."
Imany, Take Care



ciasto
200 g mąki
2 żółtka
1 cukier waniliowy
125 g masła
1 łyżka oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z jednej cytryny

ser
1,2 kg sera bardzo tłustego
250 g masła
2 cukry waniliowe
10 jaj - białko i żółtka osobno
150 cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka oleju
skórka z jednej cytryny
rodzynki - opcjonalnie

+ kakao


Wszystkie składniki  na ciasto łączymy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkujemy ciasto, i rozkładamy w foremce pokrytej papierem do pieczenia, posypujemy cienką warstwą kakao. Ser mielimy trzy razy, masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy, dodajemy do sera, wymieszać, białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do sera:cukier waniliowy,cukier,budyń, olej, skórkę z cytryny, rodzynki i mieszamy bardzo dokładnie, na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając. Rozkładamy ser na ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę, następnie studzimy w otwartym piekarniku.



More joy in life....

11 listopada 2013
"Forever thine, forever mine
I cross my heart
I won't let go, I will survive
The might of time"
Imany, Seat With Me








  









Rozgrzewający krem z dyni z imbirem!

3 listopada 2013
"I've been waiting all night for you
I've been waiting all night for you
Where the hell have you been
Where the hell have you been
I've been waiting all night for you
Me and the kids were wondering
Where have you been
All night long"
Imany,Where Have You Been


1,5 kg dyni (obranej z skóry i bez miąższu)
1 duża cebula
imbir ok 10 cm
250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
oliwa z oliwek
sól,pieprz
garam masala

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy miąższ, kroimy w duże kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, cebulę drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Imbir zcieramy na tarce i dorzucamy do cebuli, raz na jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy dynię, zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka, blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy garam masala - do smaku, zagotowujemy i wyłączamy ogień. Podajemy z keksem śmietany lub grzankami.