Sezon na jagody! Ciasto z jagodami na jogurcie!

28 lipca 2013
"Is it the way that you feel deep inside 
Or is it the way that I feel so alive 
Your star and your flair are beyond compare 
Or is it the way that we feel when we're on fire 
All my life, I've been waiting for you 
All my life, Oh I, I've been waiting for you 
Every night, Oh I've been waiting for you"
Lenny Kravitz, All My Life



1 kubeczek jogurtu naturalnego
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
2 szklanki jagód
garść płatków migdałów


Wszystkie składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Do dużej miski dodajemy: jogurt i kolejno odmierzone składniki: mąka, cukier,olej,jajka,cukier waniliny, proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy, posypujemy jagodami, lekko dociskamy, i garść płatków migdałowych równomiernie rozsypujemy po całym cieście. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Całe lato na talerzu, czyli tarta z morelami i jagodami!

27 lipca 2013
"Tell them all I know now, Shout it from the roof tops
Write it on the sky line, All we had is gone now
Tell them I was happy, And my heart is broken
All my scars are open, Tell them what I hoped would be
Impossible, impossible, Impossible, impossible"
James Arthur, Impossible




250 g mąki + 1 duża łyżka
125g masła
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
250ml śmietany 18 %
10 moreli
jagody
125 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Zagniatamy ciasto z mąki, soli, cukru pudru, masła a na końcu śmietana, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wsadzamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, spód podpiekamy 10 minut. W między czasie...
Resztę śmietany mieszamy z jogurtem naturalny i jajkiem, dodajemy łyżkę mąki, cukier z wanilią i dokładnie miksujemy na gładką masę, bez grudek. Morele kroimy na ćwierki.
Na podpieczony spód układamy morele, bardzo gęsto, zalewamy masą, i na wierz rozkładamy jagody (ile dusza zapragnie...:) - ja dałam około 2 garście. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut.

Kurki kupione przy lesie! Tarta z kurkami!

26 lipca 2013
"My mama said
That your life is a gift
And my mama said
There's much weight you will lift
And my mama said
Leave those bad boys alone"
Lenny Kravitz, Always on the run



250 g mąki 
125 g zimnego masła
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej śmietany 18%
250 g kurek
śmietana 18% (reszta opakowania)
2 żółtka
1 jajko
sól,pieprz
świeży tymianek
masło


Mąkę  mieszamy z solą i zimnym masłem, zagniatamy ciasto szybko, na końcu dodajemy śmietanę, tylko do połączenia się składników. Energicznie wyrabiamy ciasto, formę do tarty wygniatamy ciastem, gęsto nakłuwamy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut, na złoto.

Kurki dokładnie płuczemy, suszumy. Podsmażamy na maśle, solimy i pieprzymy. Śmietanę mieszamy z żółtkami i jajkiem, dodajemy szczyptę smaku. Kurki oddzielamy od masła, dodajemy masło do jajek i mieszamy. Kurki układamy na podpieczonym spodzie i zalewamy masą. Tymianek drobno siekamy i posypujemy całość. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. 

Zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylią!

11 lipca 2013
"If I talk a little louder
If I speak up when you're wrong
If I walk a little taller
I'd been under you too long
If you noticed that I'm different"
Alicia Keys, Brand New Me



1,5 kg pomidorów
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
sól morska, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek



W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek pocięty w paski. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, dodajemy pokrojone na cztery cząstki do cebuli. Dusimy do miękkości, około 20 minut. Miksujemy na gładką konsystencje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy liście bazylii i ponownie miksujemy. Podajemy z keksem śmietany.