Koktajl truskawkowy z szampanem!

30 czerwca 2013
"When I first moved to New York, sometimes I
 bought Vogue instead of dinner. I found it fed me more."
Carrie Bradshaw


0,5 kg truskawek
0,7 l szampana
garść świeżej mięty


Truskawki płukamy, usuwamy szypułki. Do dużego dzbanka wrzucamy truskawki z miętą, i dokładnie blenderujemy. Dodajemy schłodzonego szampana, mieszamy i podajemy.

Najedzeni Fest || 23.06.2013 Kraków, Hotel Forum

25 czerwca 2013
NAJEDZENI FEST
Kraków, Hotel Forum
23.06.2013r.
najedzenifest.blogspot.com




























Tarta ze szparagami,fetą i oliwkami

15 czerwca 2013
"Babe when I can't feel your touch
And we've lost another day
Seems like a million miles away
I wander in the dark
Looking for somewhere to stay
Seems like I'm a million miles away"
Lenny Kravitz, A Million Miles Away



260 g mąki 
130 g masła
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej śmietany 18%
12 szparagów
150g sera typu feta
oliwki
1 jogurt naturalny
2 jaja
sól, pieprz

Mąkę  mieszamy z solą i zimnym masłem, zagniatamy ciasto szybko, na końcu dodajemy śmietanę, tylko do połączenia się składników. Energicznie wyrabiamy ciasto, formę do tarty wygniatamy ciastem, gęsto nakłuwamy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut, na złoto. 

Szparagi płuczemy i ucinamy zdrewniałe końce. Do gotującej sie wody, osolonej z dodatkiem jednej łyżeczki cukru, wrzucamy szparagi i gotujemy 3 minuty.

Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przyprawy do smaku. Na podpieczony spód, wlewamy masę jajeczno jogurtową, układamy szparagi,fetą kruszymy po całości, oliwki kroimy na połówki i układamy. Pieczemy około 30 minut, podawać ciepłą.


Makaron ze szparagami i szynką w kremowym sosie z dodatkiem tymianku!

11 czerwca 2013
"If I were a boy 
I think I could understand 
How it feels to love a girl 
I swear I’d be a better man. 
I’d listen to her 
Cause I know how it hurts 
When you lose the one you wanted 
Cause he’s taken you for granted 
And everything you had got destroyed" 
Beyonce,If I Were A Boy




1 pęczek zielonych szparagów
250g makaronu pappardelle
120 ml śmietany 30%
60 g szynki 
4 żółtka
parmezan
sól, pieprz
świeży tymianek
½ szklanki wody z gotującego się makaronu


Szparagi pukamy pod bieżącą wodą, odcinamy zdrewniałe końce, i kroimy na mniejsze kawałki, główki zostawiamy w całości. Odstawiamy. Żółtka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę. Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Potem odcedzamy, zostawiamy pół szklanki wody. Makaron ze szparagami dodajemy do podsmażonej szynki, wlewamy wodę, dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka ze śmietankę i chwilę podsmażamy. Makaron posypujemy startym serem i świeżym tymiankiem…


Koktajl truskawkowy z miętą!

10 czerwca 2013
"Ty widzisz we mnie coś, nie ma ideału
A miłość ślepa jest
I chyba nie wiesz, że telewizja kłamie
Nie wszystko możesz mieć"
Myslovitz,Sprzedawcy marzeń




0,5 kg truskawek
1l naturalnej maślanki (chłodna)
cukier puder
garść świeżej mięty

Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy pod bieżąco wodą. Wrzucamy do dzbanka, dodajemy cukier puder, maślankę,listki mięty i wszystko dokładnie miksujemy...i gotowe!




Tort z borówkami i kremem mascarpone! To już rok..

9 czerwca 2013


Szeptem na ucho powiem że...



5 jajek
160g cukru
110g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej

500g mascarpone
3 łyżki curku pudru
amaretto
250g borówek amerykańskich
2 brzoskwinie


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę dodajemy do białka stopniowo, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka, na złoto.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i z wysokości mniej więcej kolan puszczamy tortownicę na podłogę.Następnie wsadzamy spowrotem do wyłączonego ale uchylonego piekarnika, pozostawiamy go tam do wystudzenia.

Biszkopta oddzielamy od tortownicy, przekrajamy na 3 równe blaty. 

Ser mascarpone mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru, dodajemy amaretto do smaku. Wsadzamy do lodówki na około 1 godzinę. 

Układamy pierwszy blat, smarujemy kremem, nakładamy kolejny blat i porcje kremu, blat biszkoptu i cały tort smarujemy dokładnie resztą kremu. 

Borówki płukamy, dokładnie osuszamy i układamy na wierzch tortu, brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki lub wycinamy foremkami serduszka.

Smacznego!


***
365 dni
76 przepisów
niezliczone ilości wykorzystanej mąki
tysiące jaj
kilogramy cukru
kilkadziesiąt kostek masła

the best of soulstorm everywhere



Dziękuję :)

Biszkopt. Idealny biszkopt!

4 czerwca 2013
"Cisza wokół mnie, zapada zmrok,
a ja nadal w nią wsłuchuję się.
Serce swoim rytmem mocno upewnia mnie,
że warto wierzyć w ludzi..."
Kamil Bednarek,Cisza




5 jajek
160g cukru
110g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę dodajemy do białka stopniowo, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka, na złoto.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i z wysokości mniej więcej kolan puszczamy tortownicę na podłogę.Następnie wsadzamy spowrotem do wyłączonego ale uchylonego piekarnika, pozostawiamy go tam do wystudzenia.

Biszkopt oddzielać dopiero po całkowitym wystudzenia od tortownicy, najlepiej kroić na drugi dzień. Warty polecenia...:)