May with love!

30 maja 2013






by E!


Tarta z rabarbarem! Cud, miód!

26 maja 2013
"Mamo wołam twoje imię
znowu jesteś przy mnie
jak za dawnych lat
...
Widzę znów nasz dom
ciebie mamo w nim
wspominam stary klon
ciemny i wysoki jak dym"
Violetta Villas, Do ciebie, mamo 


250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki zimnej śmietany 18%
2 jajka
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta cynamonu
3-4 łodygi rabarbaru

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ze składników na spód zagniatamy ciasto, mąka,sól,masło, na końcu śmietana. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy ok 15 minut, na rumiany kolor.  Jajka miksujemy ze śmietaną, cynamonem i ekstraktem. Rabarbar kroimy w małe kawałeczki, płuczemy, posypujemy cukrem - ok 2 łyżeczki. Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczną i układamy rabarbar. Pieczemy ok 30 minut. Smacznego! :)

Tarta z zielonymi szparagami i pomidorkami

23 maja 2013


"With the lights out it`s less dangerous. 
Here we are now. Entertain us. 
I feel stupid and contagious. 
Here we are now. Entertain us. 
A mulato, an albino, 
A mosquito, my libido. Yeah."
Nirvana, Smells Like Teen Spirit




1 płat ciasta francuskiego
szparagi
5-6 pomidorków koktajlowych
100 g sera feta
2 jajka
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
sól,pieprz,cukier
świeży tymianek
oliwa z oliwek

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, w między czasie gotujemy wodę z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, gotujemy okooło 5 minut.


Jajka mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Płat ciasta rozkładamy w blaszcze, ciasto nakłuwamy widelcemi zawijamy brzegi ciasta,smarujemy je oliwą z oliwek. Masę z jajek wylewamy na ciasto, układamy szparagi, pomidorki pokrojone na pół oraz pokruszoną fetę. Całość posypujemy świeżym tymiankiem. Pieczemy około 20 minut. Smacznego!

Ciasto na maślance z rabarbarem

13 maja 2013
"When you try your best but you don't succeed 
When you get what you want but not what you need 
When you feel so tired but you can't sleep 
Stuck in reverse 
When the tears come streaming down your face 
When you lose something you can't replace 
When you love someone but it goes to waste 
Could it be worse?" 
Coldplay, Fix you


200 g cukru
220 g mąki
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukier waniliowy (16g)
500 g rabarbaru


Mąkę mieszamy z cukrem,proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać olej,maślankę,jajka i mieszamy dokładnie. Ciast wylewamy na blaszkę, na wierzch układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy płatkami migdałów oraz przyprawą karmel i wanilia (opcjonalnie). Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).



Krem z zielonych szparagów z jajkiem w koszulce na grzance!

12 maja 2013
"Twój niewyraźny głos
Muska się po pięciolinii
Śmiejesz mi się w nos
Chcesz mnie obcyganić
Czujesz łatwy łup
Jesteś wszak sprytnym złodziejem
Nie rzucasz słów na wiatr
Dobrze wiesz, że już wieje.."
Strachy Na Lachy,Twoje oczy lubią mnie


2 pęczki zielonych szparagów
2 cebule
1-2 łodygi selera naciowego
por (biała część)
1,5-2 litry bulionu drobiowego
4 jajka
ciabatta/chelb do grzanek
sól morska,pieprz,masło,oliwa z oliwek

Zdrewniałe kawałki szparagów odcinamy, główki odcinamy i odkładamy na bok. Szparagi kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy,por i łodygi selera na kawałki, wszystko dusimy do miękkości na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone szparagi (główki nie!) i zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez około 20-25 minut, następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie wrzucamy główki szparagów, gotujemy do momentu aż główki szparagów będą miękkie.

Grzanka. Ciabattę lub chleb kroimy na małe kromki i rumienimy w tosterze, następnie delikatnie smarujemy masłem.

Jajka. W garnku gotujemy wodę, gdy będzie się gotować, wbijamy jajka tuż nad wodą, gotujemy 3 minuty. Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i...Do miseczki nalewamy zupę, układamy grzankę, a na grzankę jajko - solimy i posypujemy pieprzem i nacinamy nożem żółtko, i dodajemy krople oliwy.

Naprawdę warta uwagi zupa...Smacznego!

 Inspiracja Jamie Oliver

Krem z cukini i bakłażana, z koperkiem,oregano i fetą!

9 maja 2013

"God knows what is hiding in that world of little consequence
Behind the tears, inside the lies
A thousand slowly dying sunsets
God knows what is hiding in those weak and drunken hearts
Guess the loneliness came knocking
No one needs to be alone, oh, singing"
Birdy, People Help The People



/2 porcje/
4-5 małych cukinie
1 bakłażan
2-3 ząbki czosnku
garść świeżego oregano
garść świeżego koperku
2 łyżki fety
oliwa z oliwek, sól morska
2 szklanki bulionu drobiowego

Cukinię i bakłażana kroimy w małą kostkę, dusimy na oliwie z oliwek. Dodajemy świeże oregano i koperek posiekane bardzo drobno. W między czasie wciskamy czosnek, i dodajemy sól morską. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie, zalewamy bulionem i miksujemy na gładką masę - w przypadku gdyby zupa była za gęsta można dodać więcej bulionu. Podajemy z kawałkami fety i świeżego kopru, wraz z dodatkiem grzanki z masłem. Naprawdę smacznego!

Birdy - People Help The People