Tarta z pomidorem, fetą i kaparami!

28 kwietnia 2013
"One day baby, we'll be old
Oh baby, we'll be old
And think of all the stories that we could've told

One day baby, we'll be old
Oh baby, we'll be old
And think of all the stories that we could've told"
Asaf Avidan, One Day


260 g mąki 
130 g masła
szczypta soli

suszona bazylia lub oregano
2-3 łyżki zimnej śmietany 18%
3 duże pomidory
100 g fety
3-4 łyżeczki kaparów
1 jogurt naturalny
2 jaja
sól,pieprz
świeże oregano

Mąkę  mieszamy z solą i zimnym masłem, zagniatamy ciasto szybko, na końcu dodajemy śmietanę, tylko do połączenia się składników. Energicznie wyrabiamy ciasto, formę do tarty wygniatamy ciastem, gęsto nakłuwamy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut, na złoto.

Pomidory kroimy na grube plastry, fetę kruszymy, a kapary odsączamy z nadmiaru wody. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przyprawy do smaku. Na podpieczony spód, wlewamy masę jajeczno jogurtową, układamy  pomidory, posypujemy kaparami, fetą kruszymy po całości. Posypujemy świeżym oregano, i dodatkowo układamy całe dwie, trzy gałązki.  Pieczemy ok 30 minut. Podawać ciepłą! Smacznego!


Sernik z konfiturą wiśniową!

3 kwietnia 2013

"Sweet dreams are made of this
Who am I to disagree?
Travel the world and the seven seas
Everybody's looking for something"
Eurythmics, Sweet Dreams


Masa serowa
1 kg tłustego sera
6 jajek
200 g cukru
1 budyń śmietankowy
250 g margaryny

Ciasto
200 g mąki
100 g cukru
125 g margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany
1 łyżeczka kakao
szczypta proszku do pieczenia

cukier puder, konfitura wiśniowa


Składniki na ciasto mieszamy razem, zagniatamy szybko ciasto, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.

Ser mielimy. Margarynę ucieramy z żółtkami oraz cukrem. Do masy dodajemy ser oraz budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy ok 26 cm, smarujemy masłem, łącznie z bokami. Tortownicę wykładamy ciastem, i wylewamy masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) około 60 minut. 

Gdy sernik ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i układamy według uznania konfiturę wiśniową. Smacznego :)