Ciasto jogurtowe z powidłami śliwkowymi

29 stycznia 2013
"Darling i'm killed, I'm in a puddle on the floor
Waiting for you to return, Oh what a thrill
Fascinations galore, How you tease, how you leave me to burn, It's so deadly my dear
The power of having you near"
Sheryl Crow, Tomorrow Never Dies



200 g mąki pszennej
150 g cukru
300 g jogurtu naturalnego (1 pełna szklanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
powidła śliwkowe

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, w między czasie małą formę wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy jajka, jogurt naturalny i olej. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do formy. Na cieście nakładamy duże kleksy powideł i końcem łyżeczki rozprowadzamy powidła w różne strony – tworząc wzorek. Pieczemy około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!



Sheryl Crow - Tomorrow Never Dies

Zupa krem ze słodkich ziemniaków (batatów) i chorizo

27 stycznia 2013

" 'Cause you could be mine
But you're way out of line
With your bitch slap rappin'
And your cocaine tongue
You get nuthin' done
I said you could be mine"
Guns N' Roses, You could be mine



800 g słodkich ziemniaków – batatów
200 g chorizo
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
mała natka pietruszki
oliwa, curry, sól morska, czarny pieprz
1 świeża papryka chili lub suszone płatki chili
1,8 l bulionu (rosół drobiowy, lub bulion z kostek drobiowych lub warzywnych).


Marchewkę obrać i pokroić w grube plastry, cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Seler naciowy pokroić w plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki – bataty – obrać ze skórki, i pokroić w kostkę.  Duży garnek postawić na dużym ogniu, i wlać 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać wszystkie pokrojone warzywa, dodać 1 czubatą łyżeczkę curry, dokładnie wymieszać. Dusić po przykrywą do miękkości, około 10-15 minut. Całość zalać 1,8 l bulionem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień do małego i gotować jeszcze około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.  Przyprawiamy do smaku solą morską, pieprzem oraz chili. Zupę miksujemy na gładką konsystencje. Można podawać ze świeżo posiekaną papryczką chili, lub keksem z jogurtu naturalnego. Bardzo dobrze smakuje na dzień następny!

Pieczone ziemniaki z tymiankiem!

23 stycznia 2013
"Cause trying not to love you, Only goes so far
Trying not to need you, Is tearing me apart
Can’t see the silver lining, I’m down here on the floor
And I just keep on trying, I don’t know what for
Cause trying not to love you, Only makes me love you more
Only makes me love you more"
Nickelback,Trying Not To Love You




/4-6 porcji/
12-14 ziemniaków
sól morska
tymianek
oliwa z oliwek

Ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Posypujemy solą morską (ok 1-2 łyżeczki), tymiankiem (ok.3-4 łyżeczki) i skrapiamy oliwą. Mieszamy rękoma aby całość dobrze się połączyła. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 st, około 30-40 minut. 

Waniliowe ciasto z marmoladą różaną

21 stycznia 2013


"If we could take the time to lay it on the line 
I could rest my head"
Guns N' Roses, November Rain



1 mały (do 200 g) kubeczek pełno tłuszczowego jogurtu naturalnego. 
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z  wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
płatki migdałowe
200 g marmolady z dzikiej róży

Kubeczek po jogurcie jest miarką wszystkich innych składników. Cukru można dodać mniej jeśli marmolada jest bardzo słodka.

Mieszamy  mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę (nie miksujemy, mieszamy łyżką do połączenia się składników). Przekładamy do tortownicy, wierzch posypujemy migdałami. Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia, następnie przecinamy na pół i delikatnie smarujemy dolny blat marmoladą, nakrywamy górny blat. Smacznego!


Muffinki ze szpinakiem i fetą!

20 stycznia 2013

"And they say we're wrong 
I say we're right 
But I can't stand to fight 
And I don't know 
Cause I can't see anything 
But you and me 
You and me"
-All Found Out, Holding On




350 g mąki
250 g fety
250 g szpinaku
250 g jogurtu
60 ml oleju
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz,gałka muszkatołowa,vegeta
czosnek, masło

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szpinak smażymy na maśle, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,dodajemy vegętę, dusimy na wolnym ogniu.

Mąkę mieszamy z solą,proszkiem do pieczenia. Jajka mieszamy z jogurtem i olejem. Obie masy łączymy razem. Fetę kroimy na kostkę. Usmażony szpinak łączymy z fetą i mieszamy razem z mąką i masą jajeczną. Wypełniamy papilotki i pieczemy około 25 minut.






Pizza z chorizo, mozzarellą i pesto!

15 stycznia 2013
"Tak często Cię widzę
Choć tak rzadko spotykam
Smaku Twego nie znam
Choć tak często Cię mam na końcu języka"
Happysad, Długa droga w dół




Ciasto do tej pizzy według tego przepisu. 

150 g chorizo
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
125 g sera mozzarella
200 g pieczarek
1 mała czerwona cebula

pesto do posmarowania ciasta
oliwa z oliwek
świeże oregano

Przygotowujemy ciasto, gdy będzie wyrastać przygotowujemy następne składniki. Chorizo kroimy w cienkie plaster, paprykę w cienkie paski,podobnie pieczarki (nie ma potrzeby wtedy ich podsmażać). Cebulę kroimy w cieniutkie pióra.

Gotowe ciasto formujemy w cienkie placki, smarujemy cienką warstwę pesto. Następnie układamy piórka cebuli, chorizo, paprykę, pieczarki i porwany na części ser. Skrapiamy delikatnie oliwą. Wsadzamy do nagrzanego do 255 stopni piekarnika, i pieczemy oko 8-10 minut. 



Ciasto na pizze - cienka i chrupiąca pizza!

14 stycznia 2013

"When the skies are grey and all the doors are closing
And the rising pressure makes it hard to breathe
Well, all I need is a hand to stop the tears from falling
I will find him, will find him next to me"
Emeli Sandé, Next To Me



500 g mąki pszennej
1 torebeczka suszonych drożdży (7g)
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek

Suszone drożdże wsypujemy do letniej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Przesiewamy mąkę do dużej miski, mieszamy z solą. W mące robimy wgłębienie i wlewamy powoli wodę z drożdżami, delikatnie mieszając łyżką. Gdy składniki dobrze się już połączą, wyjmujemy na podsypany blat mąką i wyrabiamy energicznie ciasto, do momentu gdy będzie gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy oliwą. Wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godzina. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i na podsypanej stolnicy wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, w wielkość według uznania. Układamy ulubione dodatki i pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 255 stopni.



Tarta z grillowanym łososiem i rukolą!

13 stycznia 2013

"Leave us alone 
Everything we build up dem want trample down 
Da one without a sin hafi cast the first stone 
Dem can't do it all-no-dem ina dread man zone"
Gentleman, Leave us alone




250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
200 g łososia
1 mały pomidor
garść rukoli
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz, czarnuszka 

Składniki na ciasto łączymy i energicznie zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno się lepić do rąk. Formę do tarty wylepiamy  ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, i pieczemy ok 15- 20  minut  na złoty kolor.
Łososia grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidor kroimy na małe kawałki. Jaja mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na upieczony spód rozkładamy łososia (bez skóry), pomidora oraz rukolę, całość zalewamy masą jajeczną, posypujmy czarnuszką. Zapiekamy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


Zupa cebulowa!

9 stycznia 2013
"I keep on fallin', in and out of love with you
I never loved someone the way that i'm lovin' you"
Alicia Keys,Fallin



1 kg cebuli
1 l bulionu drobiowego lub wołowego
masło
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
1 -2 łyżeczki bazylii
 płatki chili
rozmaryn

Cebulę siekamy w piórka, dusimy na dużej patelni , na rozgrzanym maśle. Przygotowujemy bulion – u mnie rosół z dnia poprzedniego – może być przygotowany wywar z kostki, lub należy przygotować wywar samodzielnie na porcji rosołowej – poduszoną cebulę dodajemy do buliony. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i płatkami chili, na sam koniec dorzucam gałązkę świeżego rozmarynu. Zupę gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, następnie podkręcamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień, przed podaniem zagotować i podawać gorącą. 

Tarta ze szpinakiem i sosem z gorgonzoli

7 stycznia 2013

"Więc spleć palce z moimi palcami i chodź prowadź 
i daj się prowadzić tam gdzie czeka nas czas, 
dobry czas, tam gdzie czeka nas czas, 
dobry czas spełnienia, czas spełnienia, 
czas spełnienia, czas spełnienia, czas spełnienia..."
Indios Bravos,Czas spełnienia




260 g mąki krupczatki
130 g masła
Szczypta soli
2-3 łyżki śmietany 18%
2 opakowania szpinaku
3 jajka
1 duży jogurt naturalny (180 g)
2 garści startego żółtego sera
2 średnie cebule
4-5 ząbków czosnku
masło
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, płatki chili
100 g sera gorgonzola
5 łyżek mleka



Mąkę łączymy z solą i zimnym masłem, zagniatamy, na końcu dodajemy śmietanę, do połączenia się składników. Energicznie wyrabiamy ciasto, tortownicę wykładamy ciastem, gęsto nakłuwamy i do momentu nagrzania się piekarnika chowamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto podpiekamy około 15 minut. 

Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle, następnie dodajemy szpinak, dusimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, płatki chili. Jajka miksujemy z jogurtem, doprawiamy do smaku i na końcu dodajmy starty żółty ser. Wystudzony szpinak mieszamy z masą jajeczną, wlewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 30 minut.
W miedzy czasie robimy sos, do rondelka dodajemy łyżkę śmietany 18% oraz pokruszony ser, mieszamy, dodajemy mleko, ciągle mieszając na wolnym ogniu. Sos musi mieć gładką konsystencje. Doprawiamy do smaku płatkami chili. Smacznego!


Tapeta na styczeń!



Ciasto ananasowe - pineapple upside down cake

5 stycznia 2013

Baking With Gabrielle Solis from Desperate Housewives!




200 g mąki pszennej
170 g masła/margaryny
100 g cukru
4 jaka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 puszka ananasów
wiśnie kandyzowane (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Ananasa odsączyć z zalewy (nie wylewać!), ułożyć w tortownicy blisko siebie, w wolne miejsce ułożyć wiśnie. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, całość wymieszać. Jajka z 5-6 łyżkami syropu z ananasa i ekstraktem z wanilii zmiksować na jednolitą masę. Do masy jajecznej dodać miękkie masło, oraz mąkę, wszystko delikatnie zmiksować na gładką masę. Masę wlać do tortownicy, wyrównać. Pieczemy koło 25 minut, do tzw suchego patyczka, czas pieczenia może być dłuższy. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić a następnie przykryć formę talerzem, odwrócić formę dnem do góry, zdjąć delikatnie papier  i gotowe! Smacznego! 

Desperate Housewives - Baking With Gaby

Muffinki tiramisu!

1 stycznia 2013

"And all I can taste is this moment 
And all I can breathe is your life 
’cause sooner or later it’s over 
I just don’t want to miss you tonight"
Goo Goo Dolls, Iris




120 g mąki pszennej
120 g margaryny
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-4 łyżki kakao
2 jajka
filiżanka mocnej kawy
amaretto
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej. 

Mąkę mieszamy z  proszkiem do pieczenia, sodą oraz jedną dużą łyżką kakao. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajka, po każdym dodaniu miksując całość do połączenia się składników. Stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy łyżką. Układamy masę w papilotkach i pieczemy przez ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – do tzw suchego patyczka. Następnie wyjmujemy i studzimy. Parzymy mocną kawę, gdy przestygnie wlewamy po 1 łyżce kawy na wystudzony muffinki, następnie w taki sam sposób dodajemy likier amaretto. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem pudrem i 2 łyżkami amaretto. Tak przygotowanym kremem smarujemy muffinki i posypujemy kakao.  Smacznego! :)