Lekkie ciasto bananowe na jogurcie z nutą wanilii

22 grudnia 2013

"Wanna show you how much, how much you understood, oh, yes
Wanna show you how much I value what you say,
Not only are you loyal, you're patient with me babe, oh, yes
Wanna show you how much I really care about your heart,
Wanna show you how much I hate being apart, oh, yes
Show you, show you, show you, till you through with me,
I wanna keep it how it is so you can never say how it used to be!"
Beyonce, Dance For You



360 g jogurtu naturalnego
50g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
1 banan
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli. Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym. Banana rozdrabniamy widelcem na gładką masę. Jogurt mieszamy z żółtkami, dodajemy cukier, a na samym końcu banana, dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie całość mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy delikatnie masłem. Przekładamy masę, wyrównujemy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut, do momentu aż ciasto będzie złote, do tzw "suchego patyczka".  Po wystudzeniu lekko posypujemy cukrem pudrem.