Pumpkin time! Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i curry!

23 września 2013
"I used to dream
I used to glance beyond the stars
Now I don't know where we are
Although I know we've drifted far"
Michael Jackson,Earth song


1,5 kg dyni hokkaido
2 ząbki czosnki
kawałek imbiru (ok 3-4 cm)
1 puszka mleka kokosowego
curry, sól morska, pieprz, oliwa z oliwek


Dynię kroimy na dwie części, miąższ dyni usuwami razem z pestkami. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. W miedzy czasie, do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek i pokrojony czosnek. Imbir zcieramy na drobnych oczkach i wrzucamy do garnka.

Gdy dynia będzie już upieczona, to po ostygnięciu oddzielamy ją od skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, dodajemy sól,pieprz i curry - do smaku. Gotujemy około 20 minut, doprowadzamy do wrzenia, następnie całość miksujemy, jeszcze raz stawiamy na ogień i chwilę gotujemy. Podajemy posypaną słodką papryką. 

Smacznego!