Drożdżowy placek z kurkami i świeżym tymiankiem!

5 sierpnia 2013


"I don't wanna close my eyes 
I don't wanna fall asleep 
'Cause I'd miss you, baby 
And I don't want to miss a thing" 
Aerosmith, I don't want to miss a thing





200 g mąki
50 g masła
3 jajka
1 łyżeczka soli
1 torebeczka suszonych drożdży
400 g kurek 
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
150 g śmietany 18%
masło, sól morska,czarny pieprz
śwież tymianek

Mąkę przesiewamy,w miedzy czasie w garnuszku roztopić masło i dodać lekko przestudzone do mąki, następnie wbić jajko,dodać sól i drożdże. Wyrabiamy ciasto, dodajemy letniej wody do połączenia się składników. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, około 10 minut. Rozwałkujemy placek, i wykładamy nim tortownicę lub blaszkę.Wsadzamy do lodówki n około 10- 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. 

Kurki opłukać pod bieżąco wodą i osuszyć.Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło i dusić cebulę do miękkości, następnie dodajemy kurki, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka zmiksować ze śmietaną, dodać sól, pieprz i świeży tymianek - wg uznania. Dodać kurki do masy. Placek podpiec około 5 minut, następnie wlać masę jajeczną z kurkami na spód. Piec około 25-30 minut.