Całe lato na talerzu, czyli tarta z morelami i jagodami!

27 lipca 2013
"Tell them all I know now, Shout it from the roof tops
Write it on the sky line, All we had is gone now
Tell them I was happy, And my heart is broken
All my scars are open, Tell them what I hoped would be
Impossible, impossible, Impossible, impossible"
James Arthur, Impossible




250 g mąki + 1 duża łyżka
125g masła
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
250ml śmietany 18 %
10 moreli
jagody
125 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Zagniatamy ciasto z mąki, soli, cukru pudru, masła a na końcu śmietana, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wsadzamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, spód podpiekamy 10 minut. W między czasie...
Resztę śmietany mieszamy z jogurtem naturalny i jajkiem, dodajemy łyżkę mąki, cukier z wanilią i dokładnie miksujemy na gładką masę, bez grudek. Morele kroimy na ćwierki.
Na podpieczony spód układamy morele, bardzo gęsto, zalewamy masą, i na wierz rozkładamy jagody (ile dusza zapragnie...:) - ja dałam około 2 garście. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut.