Makaron ze szparagami i szynką w kremowym sosie z dodatkiem tymianku!

11 czerwca 2013
"If I were a boy 
I think I could understand 
How it feels to love a girl 
I swear I’d be a better man. 
I’d listen to her 
Cause I know how it hurts 
When you lose the one you wanted 
Cause he’s taken you for granted 
And everything you had got destroyed" 
Beyonce,If I Were A Boy




1 pęczek zielonych szparagów
250g makaronu pappardelle
120 ml śmietany 30%
60 g szynki 
4 żółtka
parmezan
sól, pieprz
świeży tymianek
½ szklanki wody z gotującego się makaronu


Szparagi pukamy pod bieżącą wodą, odcinamy zdrewniałe końce, i kroimy na mniejsze kawałki, główki zostawiamy w całości. Odstawiamy. Żółtka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę. Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Potem odcedzamy, zostawiamy pół szklanki wody. Makaron ze szparagami dodajemy do podsmażonej szynki, wlewamy wodę, dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka ze śmietankę i chwilę podsmażamy. Makaron posypujemy startym serem i świeżym tymiankiem…