Biszkopt. Idealny biszkopt!

4 czerwca 2013
"Cisza wokół mnie, zapada zmrok,
a ja nadal w nią wsłuchuję się.
Serce swoim rytmem mocno upewnia mnie,
że warto wierzyć w ludzi..."
Kamil Bednarek,Cisza




5 jajek
160g cukru
110g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę dodajemy do białka stopniowo, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka, na złoto.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i z wysokości mniej więcej kolan puszczamy tortownicę na podłogę.Następnie wsadzamy spowrotem do wyłączonego ale uchylonego piekarnika, pozostawiamy go tam do wystudzenia.

Biszkopt oddzielać dopiero po całkowitym wystudzenia od tortownicy, najlepiej kroić na drugi dzień. Warty polecenia...:)