Tarta z pomidorem, fetą i kaparami!

28 kwietnia 2013
"One day baby, we'll be old
Oh baby, we'll be old
And think of all the stories that we could've told

One day baby, we'll be old
Oh baby, we'll be old
And think of all the stories that we could've told"
Asaf Avidan, One Day


260 g mąki 
130 g masła
szczypta soli

suszona bazylia lub oregano
2-3 łyżki zimnej śmietany 18%
3 duże pomidory
100 g fety
3-4 łyżeczki kaparów
1 jogurt naturalny
2 jaja
sól,pieprz
świeże oregano

Mąkę  mieszamy z solą i zimnym masłem, zagniatamy ciasto szybko, na końcu dodajemy śmietanę, tylko do połączenia się składników. Energicznie wyrabiamy ciasto, formę do tarty wygniatamy ciastem, gęsto nakłuwamy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut, na złoto.

Pomidory kroimy na grube plastry, fetę kruszymy, a kapary odsączamy z nadmiaru wody. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przyprawy do smaku. Na podpieczony spód, wlewamy masę jajeczno jogurtową, układamy  pomidory, posypujemy kaparami, fetą kruszymy po całości. Posypujemy świeżym oregano, i dodatkowo układamy całe dwie, trzy gałązki.  Pieczemy ok 30 minut. Podawać ciepłą! Smacznego!