Lasagne z mięsem mielonym

13 marca 2013

"Ja tak sobie marzę , Że jesteśmy w siódmym niebie
Że nadszedł czas i w sam raz , Trafiło tam każde z nas
Tak oczywiście , Wybrałem milczeć, inaczej zniszczę
I z tą pieśnią zostałem sam,
Bo tobie brak słów których ja już nie mam" 
Czesław Śpiewa,W Sam Raz


500 g mięsa mielonego
400 g pomidorów z puszki
250 g płatów makaronu do lasagne
150 g sera żółtego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 duży pomidor
oliwa z oliwek, oregano,sól morska, czarny pieprz
świeża bazylia

Cebulę, czosnek, marchewkę,selera drobno siekamy, wszystko wrzucamy na patelnie z oliwą z oliwek. Smażyć do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy mięso i pomidory z puszki, całość dokładnie wymieszać. Jedną puszkę po pomidorach napełniamy wodą i dodajemy do mięsa. Dodajemy sól i pieprz. Sos gotujemy około 45 minut, na wolnym ogniu, raz na jakiś czas mieszając. 

Ser zcieramy na drobnych oczkach, a bazylię drobno siekamy. Makaron wrzucamy na gotującą się wodę i blanszujemy około 3-4 minuty. Odcedzamy płaty, i osuszamy z nadmiaru wody.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę sosu, następnie płat makaronu i ser, i tak na przemian. Wierzch posypujemy serem, listkami bazylii oraz plastrami pomidora. Naczynie przykrywamy folią, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st, zapiekamy około 20 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 35 minut.