Zupa krem z porów i ziemniaków

17 lutego 2013

"You just better start sniffin' your own
rank subjugation jack 'cause it's just you
against your tattered libido, the bank and
the mortician, forever man and it wouldn't
be fuckin' luck if you could get out of life alive"
Knock-knock-knockin' on heaven's door"
Guns n' Roses, Knockin' on heaven's door




5-7  ziemniaków
2 duże pory
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego ( 2 kostki)
oliwa z oliwek
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz


Do dużego garnka dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Marchewkę, seler,cebulę kroimy w grube plastry. Pora przekrajamy wzdłuż na cztery części, i kroimy na plasterki. Czosnek siekamy na drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka, mieszamy i dusimy około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Ziemniaki obieramy, i kroimy w drobną kostkę. Do warzyw dodajemy przygotowany bulion - wodę gotujemy, dodajemy 2 kostki,mieszamy - następnie dodajemy ziemniaki, całość mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Potem zmniejszamy ogień i gotujmy jeszcze około 10 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencje. Do smaku dodajemy świeży koperek. Smacznego!