Zupa krem ze słodkich ziemniaków (batatów) i chorizo

27 stycznia 2013

" 'Cause you could be mine
But you're way out of line
With your bitch slap rappin'
And your cocaine tongue
You get nuthin' done
I said you could be mine"
Guns N' Roses, You could be mine



800 g słodkich ziemniaków – batatów
200 g chorizo
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
mała natka pietruszki
oliwa, curry, sól morska, czarny pieprz
1 świeża papryka chili lub suszone płatki chili
1,8 l bulionu (rosół drobiowy, lub bulion z kostek drobiowych lub warzywnych).


Marchewkę obrać i pokroić w grube plastry, cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Seler naciowy pokroić w plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki – bataty – obrać ze skórki, i pokroić w kostkę.  Duży garnek postawić na dużym ogniu, i wlać 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać wszystkie pokrojone warzywa, dodać 1 czubatą łyżeczkę curry, dokładnie wymieszać. Dusić po przykrywą do miękkości, około 10-15 minut. Całość zalać 1,8 l bulionem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień do małego i gotować jeszcze około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.  Przyprawiamy do smaku solą morską, pieprzem oraz chili. Zupę miksujemy na gładką konsystencje. Można podawać ze świeżo posiekaną papryczką chili, lub keksem z jogurtu naturalnego. Bardzo dobrze smakuje na dzień następny!