Tarta ze szpinakiem i sosem z gorgonzoli

7 stycznia 2013

"Więc spleć palce z moimi palcami i chodź prowadź 
i daj się prowadzić tam gdzie czeka nas czas, 
dobry czas, tam gdzie czeka nas czas, 
dobry czas spełnienia, czas spełnienia, 
czas spełnienia, czas spełnienia, czas spełnienia..."
Indios Bravos,Czas spełnienia




260 g mąki krupczatki
130 g masła
Szczypta soli
2-3 łyżki śmietany 18%
2 opakowania szpinaku
3 jajka
1 duży jogurt naturalny (180 g)
2 garści startego żółtego sera
2 średnie cebule
4-5 ząbków czosnku
masło
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, płatki chili
100 g sera gorgonzola
5 łyżek mleka



Mąkę łączymy z solą i zimnym masłem, zagniatamy, na końcu dodajemy śmietanę, do połączenia się składników. Energicznie wyrabiamy ciasto, tortownicę wykładamy ciastem, gęsto nakłuwamy i do momentu nagrzania się piekarnika chowamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto podpiekamy około 15 minut. 

Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle, następnie dodajemy szpinak, dusimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, płatki chili. Jajka miksujemy z jogurtem, doprawiamy do smaku i na końcu dodajmy starty żółty ser. Wystudzony szpinak mieszamy z masą jajeczną, wlewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 30 minut.
W miedzy czasie robimy sos, do rondelka dodajemy łyżkę śmietany 18% oraz pokruszony ser, mieszamy, dodajemy mleko, ciągle mieszając na wolnym ogniu. Sos musi mieć gładką konsystencje. Doprawiamy do smaku płatkami chili. Smacznego!


Tapeta na styczeń!