Crumble ze śliwkami z kruszonką

30 września 2012
"Jeśli a oznacza szczęście, to a=x+y+z, gdzie x - praca, y - rozrywki, z - umiejętność trzymania języka za zębami."
 - Albert Einstein


Składniki
20 śliwek
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki mąki
4 łyżki musli
4-5 orzechów włoskich
70 g masła
½ łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki brązowego cukru



Śliwki myjemy i przepoławiamy na pół, usuwając pestkę.  Resztę składników mieszamy w jednej misce, zagniatając rękami. Śliwki układamy w  naczyniu żaroodpornym ciasno obok siebie, całość posypujemy przygotowaną kruszonką, dokładnie przykrywając śliwki. Całość zapiekamy 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać jeszcze ciepłe, można podawać z kulką waniliowych lodów!



Smoothie pomarańczowe z wanilią

28 września 2012
"Mój dom jest w mojej głowie, mój dom jest zawsze tam, gdzie ja" -  Bob Marley






Składniki /1 porcja/

1 pomarańcza
1 mały jogurt naturalny
1/2 łyżeczki cukru waniliowego


Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Łączymy z jogurtem i wanilią, miksujemy na gładką masę. Gotowe! Schłodzony smakuje najlepiej!

Babeczki ze śliwkami w kremie wanilowo-cynamonowym

22 września 2012
"Nawet kiedy już przestałam mówić, odkryłam, że cały czas rozbrzmiewam słowami."
- Jedz,módl się,kochaj





Kruche babeczki
250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
2-3 łyżki cukru pudru

Krem/sos
2 jajka
 1 mały jogurt naturalny
4 łyżki mąki pszennej
3-4 kopiaste łyżki cukru pudru
1-2 łyżki cukru waniliowego
½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo
10-12 śliwek węgierek


Ciasto zagniatamy w gładką masę, nie lepiącą się do rąk. Śliwki myjemy, wycinamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Jogurt miksujemy z jajkiem, mąką, cukrem pudrem, wanilią i cynamonem, na sos bez grudek. Foremki do babeczek wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoty kolor. Na upieczone spody nakładamy śliwki, zalewamy sosem – ok 2 łyżeczki na babeczkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Z tej ilości ciasta wyszło mi 40 babeczek :)

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

20 września 2012

"Wszyscy wierzą, że kropla rozpływa się w oceanie, ale mało kto wie, że ocean rozpływa się w kropli."
 - Jedz,módl się, kochaj




Składniki /2 porcje/
300 g makaronu rurki
1 łyżka oleju
2 -3  łyżki oliwy
3 świeże pomidory
1 kulka białej mozzarelli
1 łyżeczka suszonej bazylii
Listki świeżej bazylii
Świeżo mielony pieprz, płatki chilii, sól


Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pomidory i mozarellę kroimy na kawałki. Makaron odcedzamy. Do makarony dodajemy pomidory i mozarelle. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy, całość mieszamy aż pomidor puści soki. Dodajemy suszoną bazylię oraz sól i pieprz. Na samym końcu dodajemy płatki chwili. Na sam koniec dodajemy świeżą bazylię.

Tortilla z warzywami i omletem

19 września 2012


"[...] modlitwami brzucha nie napełnisz."
Juan Rulfo — Pedro Páramo



Składniki /3 tortille/
3 placki do tortilli
pesto czerwone lub zielone
mix sałat (rukola, roszpunka…)
3 plastry sera żółtego
½ papryki czerwonej
½ żółtej papryki
oliwa

Omlet
2 jaja
1 łyżka mąki
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii


Tortille lekko podgrzewamy. Jaja mieszamy z łyżką mąki, solą, pieprzem i bazylią. Pieczemy omlet na rozgrzanej patelni z kroplą oliwy. Placki smarujemy pesto – po jednej łyżce na placek. Układamy sałatę, ser żółty pokrojony w kawałki. Omlet kroimy na paski i układamy na plackach. Na patelni po omlecie podduszamy paprykę pociętą w paski na półmiękko. Układamy na tortilli. Całość kropimy oliwą, po łyżeczce na każdą. Zawijamy i gotowe :)


Smoothie bananowe z szafranem

17 września 2012

"Dla mnie te godziny, które spędzam z Tobą,
to pachnący ogród, delikatne światło poranka
i fontanna, która śpiewa dla niego... 
Ty i tylko Ty sprawiasz, że żyję."-George Moore





Składniki /1 porcja/

2 dojrzałe banany
2 małe jogurty naturalne
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
kilka nitek szafranu


Banany kroimy, wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt, cukier waniliowy,cynamon, szafran. Blenderujemy na gładką masę! I...gotowe!



Tarta z musem brokułowym i camembertem

16 września 2012

"Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać w twoim uśmiechu."
- Gabriel Garcia Marquez





Kruchy spód
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
2-3 łyżki wody
odrobina soli
½ łyżeczki suszonej bazylii


Nadzienie
1 średniej wielkości brokuł
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 serek camembert (z pieprzem, lub naturalny)
¼ szklanki sera żółtego (opcjonalnie)

Mąkę mieszamy z solą i masłem pokrojonym w kostkę. Całość siekamy i wyrabiamy, dodajemy żółtko a na końcu wodę, całość zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Chowamy do lodówki na około 30 minut. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajko mieszamy z jogurtem i doprawiamy gałką muszkatołową.  Brokuła odcedzamy i blenderujemy, dodajemy masę  jajeczno jogurtową.  Doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy ser żółty. Formy do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Na podpieczony spód wylewamy masę, układamy camembert pocięty w plastry. Zapiekamy około 25-30 minut. Smacznego!



Tarta z chorizo i papryką

10 września 2012
"Kiedy z serca płyną słowa,Uderzają z wielką mocą ,Krążą blisko wśród nas ot tak, Dając chętnym szczere złoto, I dlatego lubię mówić z Tobą ,I dlatego lubię mówić z Tobą" 
 Akurat - Lubie mówić z tobą



Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki zimnej śmietany

Nadzienie
200 g chorizo
1/2 papryki czerwonej
3-4 suszone pomidory
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
sól, pieprz, bazylia, płatki chili
świeże oregano


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ze składników na spód zagniatamy ciasto, mąka, sól, masło, śmietana. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk – w takim przypadku podsypać trochę mąką. Spód pieczemy ok 15 minut, na rumiany kolor. Paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidory dzielimy na dwie części. Jajka mieszamy z jogurtem na gładką masę i doprawiamy do smaku. Wyciągamy ciasto, układamy paprykę ,pomidory, a na sam wierzch chorizo. Kilka gałązek świeżego oregano układamy na wierzch. Zapiekamy około 25 - 30 minut, do rumianego koloru. Bardzo smaczne i aromatyczne!





Tarta ze szpinakiem - Quiche aux Épinards

9 września 2012

“This is my invariable advice to people: 
Learn how to cook- try new recipes,
 learn from your mistakes, 
be fearless, and above all have fun!” 
Julia Child, My Life in France





Moja ulubiona tarta a pokazuje się tu dopiero teraz. Wielkie nie porozumienie :) Szpinak jadam od dobrych kilku lat. Uwielbiam połączenie szpinaku z dużo ilością świeżo wyciskanego  czosnku. Kruche ciasto wypełnione masą jajeczną na bazie jogurtu – można również użyć śmietany 18%. Pyszna na gorąco, ale smaczna również jako zimna przekąska. 


Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
szczypta suszonej bazylii

Nadzienie
1 opakowanie szpinaku
4-5 suszonych pomidorów
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czosnek
100 g sera żółtego



Składniki na ciasto łączymy i energicznie zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wylepiamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Szpinak smażymy na patelni na maśle. Dodajemy wyciśnięty czosnek, około 2- 3 ząbki, dodajemy sól i pieprz. Często mieszamy. W między czasie ser żółty zcieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki sosu czyli jajko i jogurt mieszamy na jedną masę, dodajemy starty żółty ser oraz gałkę muszkatołową do smaku. Masę wlewamy do szpinaku i mieszamy dokładnie. Na cieście układamy kawałki suszonych pomidorów.Całość wylewamy na podpieczony spód, pieczemy około 30 minut. Polecam!



Jabłka w cieście...ostatni podmuch wakacji!

8 września 2012
"Miłość jest jak wiatr, raz silniejsza, a raz słabsza" - Seneka






Ciasto 
4 jajka
4 łyżki stołowe cukru
4 łyżki stołowe mąki
4 łyżki stołowe oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Jabłka
8 jabłek 
soku z cytryny
2 łyżki cukru
75 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu



Jabłka obieramy, wydrążamy środki wraz z gniazdkami nasiennymi ,skrapiamy cytryną (nie będą czernieć). Jabłka układamy w tortownicy, ciasno, obok siebie. Orzechy drobno siekamy lub używamy do tego celu wałka, dodajemy miód, cukier, cynamon. Wypełniamy jabłka mieszanką orzechów. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, zapiekamy ok 15-20 minut - czas pieczenia jest zależny od jabłek (muszą być miękkie). Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając na małych obrotach miksera, dodajmy stopniowo  żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, całość dodajemy do masy z białek i żółtek, dodajemy olej oraz 1,5 łyżeczki cukru waniliowego. Tortownicę z jabłkami napełniamy ciastem tak, aby jabłka zostały przykryte. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut lub do suchego patyczka.





Tarta z gruszkami

5 września 2012
"Uśmiech jest jak prąd, ale więcej ciepła daje"




Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki zimnej śmietany

Nadzienie
3-5 gruszek
2 jajka
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki
300 g jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczka cukru z wanilią


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ze składników na spód zagniatamy ciasto, mąka, sól, masło, śmietana. Ciasto wyrabiay do momentu aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Spód pieczemy ok 15 minut, na rumiany kolor. Gruszki obieramy, kroimy na dwie połówki, usuwamy ziarna. Wszystkie składniki sosu mieszamy go uzyskania gładkiej masy.Wylewamy na gruszki i pieczemy około 30 minut. Smacznego!







Wenecja, Włochy!

4 września 2012
We Włoskich widokach, zapachach i smakach można się zakochać od pierwszego razu. Pasty ,sosy, pizza, tiramisu... Mogę powiedzieć, że moją ulubioną kuchnią jest właśnie włoska. I niezmiernie się cieszę ,że dane mi było pobyć w tym pięknym państwie. Włoska pizza jest jedyna w swoim rodzaju, to ciasto... Lunch przy lampce wina, smaczne oliwki, i zapach na uliczkach, który roznosi się wszędzie. Kuchnia ma jeszcze jedno do siebie - jest piękna sama w sobie. Kolory, kolory i jeszcze raz kolory. Te pomidory polane aromatyczną oliwą. Już się nie mogę doczekać kolejnej wyprawy do Włoch :)













Smaki Chorwacji!

1 września 2012
Gdy smaki Słowenii już nam uciekły, pozostała Nam wyprawa dalej. Dalej ruszyliśmy przed siebie mijając piękne widoki. Tak widoki zapierają dech. Masa zieleni, długie tunele oświetlone. I jesteśmy! "Witaj Chorwacjo!" tak, tutaj prócz jedzenia,wina, piwa zachwycają widoki, a co się dzieje gdy to wszytsko łączy się razem? :) Tak, zdecydowanie jest cudownie.
Jedzenie, jedzenie, jedzenie. Inaczej smakuje jak się zjada coś pysznego,a obok szumi woda i słońce już zachodzi...Aż chce się tam powracać. Zachwyca mnie wyjątkowy świeży smak potraw. Do ryby w muszli podano mi oliwę z drobno pociętym czosnkiem i pietruszką. Szpinak idealnie doprawiony, a sosy do makaronu - nie za dużo, nie za mało. A do tego wszystkiego pyszna oliwa - lokalna, chlebek na pierwszy głód, oraz parmezan, drobno starty. Lub też grzane placki na ciepło - zdecydowanie mój faworyt. Po skończonym posiłku jeden łyk grappy - dla kobiet słodka, dla mężczyzn gorzka, z dodatkiem lodu i cytryny. Pysznie!