Mini pierożki calzone z pieczarkami i serem!

16 grudnia 2012
"Baby in our wildest moments
We could be the greatest, we could be the greatest
Baby in our wildest moments
We could be the worst of all
Baby in our wildest moments
We could be the greatest, we could be the greatest
Baby in our wildest moments
We could be the worst of all"
- Jessie Ware,Wildest Moments




Zaczyn
1/2 torebeczki suszonych drożdży (7 g opakowanie)
150 ml letniej wody
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Ciasto
250 g mąki pszennej
 ½  łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)

Nadzienie
350 g pieczarek
150 g żółtego sera
1 duża cebula
masło, sól, pieprz, słodka papryka


Na początku należy wymieszać suszone drożdże, wodę, cukier oraz oliwę z oliwek. Odstawiamy na 5 minut, zakrywając ściereczką. Mąkę przesiewamy z solą, w dziurkę wlewamy rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto do momentu jak będzie gładkie i elastyczne.  Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie, cebulkę drobno siekamy i smażymy do miękkości na maśle, pieczarki kroimy na drobną kostkę. Całość dusimy około 10-15 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na grubej tarce, i mieszamy z pieczarkami. 
Gdy już ciasto będzie wyrośnięte, wyciągamy je z miski, szybkimi ruchami wyrabiamy jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy jeszcze na chwilę czasu. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni.

Wałkujemy ciasto na cienki placek, wycinamy kółka za pomocą szklanki, układamy nadzienie, zlepiamy. 
2-3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżką słodkiej papryki, malujemy każdego pieroga. Wsadzamy do piekarnika na 15 minut. Smacznego!

P.S Z tego przepisu wyszło mi 30 pierożków!

                       Jessie Ware - Wildest Moments