Tarta z dynią, fetą i suszonymi pomidorami

25 listopada 2012
"Where do we go, where do we go now, where do we go, sweet child o'mine"
- Guns n' Roses, Sweet Child O'mine





Kruchy spód
250 g mąki pszennej
125 g masła
2-3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
kilka listków świeżej bazylii

Nadzienie
1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
125 g sera typu feta
5-6 suszonych pomidorów
1 mały jogurt naturalny
2 jajka
sól,pieprz, gałka muszkatołowa
czarnuszka

Składniki na ciasto łączymy i energicznie zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy śmietanę. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno się lepić do rąk. Wylepiamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoty kolor.

Dynię kroimy na drobną kostkę, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy do momentu aż dynia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Fetę i pomidory kroimy w kostkę. Na podpieczony spód układamy dynię, fetę oraz pomidory. Jajka miksujemy z  jogurtem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Masę wlewamy na ciasto i zapiekamy w piekarniku ok 30 minut. Można posypać czarnuszką, daje fajny posmak. Smacznego!