Zupa krem z dyni z sokiem pomarańczowym

14 października 2012


- Stanisław Jerzy Lec


Składniki
1 średniej wielkości dynia
2-3 cebule
250 ml bulionu drobiowego
1 marchewka
100 ml soku pomarańczowego     
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
sól, pieprz


Dynię myjemy i kroimy na części. Usuwamy ziarna. Cebulkę kroimy na kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojoną dynię i dusimy do miękkości. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość co jakiś czas mieszamy. Gdy dynia będzie już miękka, całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy imbirem i gałką muszkatołową, wlewamy bulion i miksujemy. Na końcu dodajemy sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą!