Tarta z kurczakiem i fetą

25 czerwca 2012
"Jedz mniej, bramy raju są wąskie." - Archibald Joseph Cronin



Kruchy spód
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50-60 g wody
odrobina soli

Nadzienie

1 pierś z kurczaka
1/2 opakowania sera typu feta
papryka
3-4 pomidorki koktajlowe
2 duże jajka
1 opakowanie jogurtu naturalnego
cebula dymka
świeży tymianek i czarnuszka do ozdoby



Na blat nasypujemy mąkę, dodaję sól i masło. Najpierw całość siekamy nożem by masło było w małych kawałkach a potem dodać żółtko i wodę i zagniatać aż będzie gładkie. 

Chowamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie rozwałkować ciasto i wylepić formę. Po nakłuwać widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 15- 20 minut, do uzyskania złotego koloru.

W między czasie smażymy kurczaka na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw, ja użyłam mieszkanki przypraw "małgorzatki". Fetę kroimy w kostkę.Paprykę kroimy w formie okręgów. Pomidorki koktaljowe kroimy na pół. Przygotowujemy sos: jajka ubijamy z jogurtem naturalnym, dodajemy sól i pieprz. Dodatkowo można dodać trochę gałki muszkatołowej.

Na zapieczony spód kładziemy farsz. Na początku kurczak, potem feta. Całość zalewamy sosem. Układamy paprykę, pomidorki. Kilka kawałków fety, które posypujemy czarnuszką. W kilka mijesc układamy cebulkę dymkę drobno pokrojoną. Na koniec układamy gałązki świeżego tymianku.

Całość wstawiamy do piekarnika i  zapiekamy jeszcze przez 30 minut.